9 Mayıs 2017 Salı

Macron Fransa Cumhurbaşkanı

Macron Fransa Cumhurbaşkanı
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu Pazar günü yapıldı. İlk sonuçlara göre, Yürüyüş Hareketi’nin adayı AB yanlısı Macron oyların yüzde 66’sını alarak Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Macron, görevi devraldığında ülke tarihinde birçok ilki gerçekleştirmiş olacak.
Macron’un seçilmesine etki eden faktörler nelerdi? Bunların arasında şans da var mıydı?
Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin desteklediği aday Marine Le Pen neden kaybetti?
Macron’un verdiği mesaj ve seçmen kitlesinin istekleri nelerdi?
Macron’un Cumhurbaşkanlığı’ndan beklentiler nelerdir?
Türkiye açısından Macron’un Cumhurbaşkanlığı neler getirebilir?

Arzu Çakır Morin 
Gazeteci – Fransa

Yrd. Doç. Dr. Sezgin Mercan
Başkent Başkent Üniversitesi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

Doç. Dr. Can Ünver
AKEV Üniversitesi Öğretim Üyesi

 Biz burada kalıcıyız 9 Mayıs 2017
Nevzat Hoca Anlatıyor – 13. Bölüm
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın
Türkiye kökenlilerin edebiyat alanındaki çalışmaları




Yayından:
Arzu Morin ÇAKIR: "Fransa, Türkiye, AB ve bundan sonraki dünyanın nasıl şekilleneceği için buradan çıkacak aday oldukça önemliydi ve oldukça farklı boyutlarda sonuçları oldu. Macron Fransa’ya ne getirecek diye düşünürsek; Türkiye açısından Türkiye ile köprülerin kopmamasını söyleyen tek adaydı. Bu anlamda onun seçilmesi olumlu bir sonuç. Fransa açısından baktığımızda 10/4’ünün ona oy verdiğini %60 oranında bir kesimin onun kazanmasını istemediğini gözlemleyebiliyoruz. Bu da Macron’un cumhuriyetçilerle anlaşması zorunluluğunu gündeme getiriyor. Seçimlere gidip çoğunluğu sağlayamazsa koalisyon hükumeti kurmak zorunda kalacak. Eğer kazanırsa atacağı ilk adım sembolik olacak ve siyasi ahlak yasasını getirmek olacak. Milletvekillerinin ailelerinin işe alınmasına sınır getirilecek. Ardından çalışma yasası reformu gelecek."

Can ÜNVER: "Son yıllarda Avrupa’da devam eden popülist rüzgarın şuanda belki de nihayete erdiğini söyleyebiliriz. Daha birçok seçim var ama bir pragmatist ve küreselleşmeci Macron bu bakımdan Merkel ile birlikte Avrupa'nın bundan sonra nasıl bir şekil alacağına ilişkin kararı birlikte verecekler. Ben bu seçimin kazananı Merkel diye düşünüyorum. Çünkü Fransa açısından baktığımızda içine kapanmaktan kurtuldu. Tabi göçmen ve göç kökenler açısından baktığımızda onların mutlu olması lazım. Ben Fransa'nın olumlu bir seçim yaptığını düşünüyorum."

Sezgin MERCAN: "Fransa’da sisteme bir tepki var. İki sonuçta onları tam mutlu etmiyor, kafalarında bazı şüpheler var. Maron teşekkür konuşmasında aydınlanma ve özgürlük vurgusu yaptı, birlik çağrısında bulundu, bu son dönem beklenen bir şeydi. Marine Le Pen in siyasi çizgileri ve tutumlarını eleştirilmesinin yanı sıra kaybetmesinde konuşmalarındaki ürkütücülük Fransızları gerdi. Sert söylemi Fransızları etkiledi ve seçmenleri etkiledi.  Macron’un cumhurbaşkanlığı için Türkiye’den tebrik mesajı gitti. Le Pen seçilseydi ikilik olacağı belliydi. Macron’un Türkiye ile iyi ilişkilerin yürütülmesi gerektiğini söyledi. Bunun somut yansımalarını göreceğiz. Yıkıcı veya olumsuz yönlerini sergileyen bir tavır takınmayacaktır. "

Derleyen: Sinem DOĞUKUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder