4 Nisan 2017 Salı

Avrupa’da siyasi değişim rüzgarı ve Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Avrupa’da siyasi değişim rüzgarı ve Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Fransa’da Nisan ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda son gelişmeler?
Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları bir belirsizlik doğuracak mı?
Sağ, aşırı sağ ve sol adaylar kendi aralarında ittifak yapabilir mi?
Adayların şansı konusunda kamuoyu anketleri ne söylüyor?
Seçim atmosferinde ifade özgürlüğü ile ilgili sorunlar var mı?
Avrupa ve dünya ile ilişkileri açısından Fransa için hangi aday riskler taşıyor?
Fransa Türk toplumunun seçim davranışında bir değişiklik bekleniyor mu?
Seçim sonuçlarından hangisi Fransa’da yaşayan Türkiye kökenliler için daha olumlu bir gelişme kabul edilebilir?

Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı seçilmesinden itibaren benzer bir gelişme olarak Avrupa’da da sağ ve aşırı sağın güçleneceği yolunda tahminler yapılıyor. Hollanda seçimleri bu tahminleri güçlendirdi mi?
İngiltere’nin Birlikten ayrılması ile ilgili işlemler resmen başlamış durumda. Bir bütün olarak Avrupa Birliği İngiltere’nin Birlikten ayrılması ve seçimlerde Birlik karşıtı söylemlerin iktidara taşınmasından nasıl etkilenebilir?

Son gelişmeleri Gazeteci Arzu Morin Çakır’dan alacağız
Arzu Morin Çakır
Gazeteci – Fransa

Yrd. Doç. Dr. Sezgin Mercan
Başkent Başkent Üniversitesi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

Nevzat Hoca Anlatıyor – 10. Bölüm
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın
Avrupa'da yaşayan Türkiye kökenlilerin sporla ilişkileri




Yayından:
Sezgin MERCAN: “ 23 Nisan ve 7 Mayıs olmak üzere Fransa'daki Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili olarak önümüzde iki aşama var. Özellikle Macron ve Le Pen ön planda. Biz Macron’un konuşmalarında AB'nin desteklendiğini görebiliyoruz fakat onun öne çıkardığı şey savunma iş birliği. Macron ekonomik planında destek oranı %55 çıkıyor. Fransa’nın dünya ilişkileri arasında konumunu da temsil edecek cumhurbaşkanı ve Macron bu temsil kabiliyetiyle öne çıkacağı düşünülüyor. Le Pen ekonomi modeliyle hiç iyi bulunmamış. Le Pen cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetse bile aslında bir yükseliş olduğu için kazanmış sayılır diyebiliriz.

Arzu Morin ÇAKIR: “Bugüne kadar görmediğimiz kampanyalarla karşılaşıyoruz. Öncelikle Macron gibi önemli bir isim öne çıktı. Macron’un liberal yaklaşımının karşıtı olarak Marine Le Pen ulusal bir yaklaşım sergiliyor, AB den çıkışı destekliyor.  Her ikisi de ülkelerindeki büyük sorunların partiler üstü politikayla aşılabileceğini düşünüyor. Bu da bu seçimlerin getirdiği bir yeniliktir. Seçimlerden sonra aşırı liberal bir Fransa mı yoksa daha sosyal bir Fransa mı karşımızda olacak bunlar değişecek.  Göçmen konusunda Fransa çok katı olacak bunu görüyoruz, toplumda ciddi anlamda bir tepki var. Önce işsizlik ve güvenlik konusunda vaatler dinlenecek ve göç daha sonuç alabilecek vaatler veren aday kararsız oyları kendine çekebilecek. “

Derleyen: Sinem DOĞUKUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder