28 Mart 2017 Salı

Hollanda’da seçim sonuçları ve Hollanda Türk toplumu

Hollanda’da seçim sonuçları ve Hollanda Türk toplumu

15 Mart’ta gerçekleşen seçimlerde Hollanda kesin seçim sonuçlarına göre Başbakan Rutte'nin partisi 33 sandalye ile seçimin galibi oldu. Sandıktan birinci çıkmasına rağmen oy kaybeden Rutte, koalisyon için en az üç partinin kapısını çalmak zorunda kaldı. 

Seçimden önceki anketlerde 25 sandalyeyi bulan aşırı sağcı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi ise, 20 milletvekilinde kaldı. Hayal kırıklığı yaşayan göçmen karşıtı ve İslam düşmanı Wilders, yenilgiyi kabul etti.
Bu arada seçimlerde göç kökenli siyasetçiler de parlamentoya girmeyi başardı.
Seçim sonuçları ve ardından devam etmekte olan koalisyon çalışmaları hakkında bilgi almak üzere TRT Muhabiri Yusuf Özkan’a bağlanıyoruz:

Yusuf Özkan - Hollanda
TRT Muhabiri

Dr. Veyis GÜNGÖR-Hollanda
Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı


Doç. Dr. Can ÜNVER
Göç uzmanı


Nevzat Hoca Anlatıyor – 10. Bölüm
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın
Spordaki gelişmeler


Yayından:
Yusuf ÖZKAN: “ Avrupa açısından da Hollanda açısından da oldukça kritik bir seçimdi. Amerika’da Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından Hollanda ile birlikte başlayan seçim sürecinde aşırı sağ yaklaşımın yükselip Trump’ı takip etmesinden korkuluyordu. Ancak Türkiye’yle yaşanan diplomatik kriz bir nevi Hollanda siyaseti için iyi oldu diyebiliriz. İlk defa bu kadar sert yaptırım uygulandı. Bu adımlarla Mark Rutte‘ye oy kazandırdı nitekim seçimlerden de yüksek oy alan taraf oldu. Hollanda siyasetine göre akla yatkın en uygun yöntem sağ ve solun birleştiği dörtlü koalisyon olacak.”


Can ÜNVER:
“ İki husus bana çok çarpıcı geliyor. İlki sanıyorum ki Türkiye ilk kez Hollanda seçimlerini bu kadar ilgiyle takip etti. İkincisi de Hollanda’da demokrasinin ciddi anlamda bir yara aldığını düşünüyorum.  Her ne pahasına olursa olsun seçimi kazanacağız diyen aşırı sağın ırkçı söylemine sahip çıkma söz konusudur. Türkiye’ye karşı davranışın temelinde bu yatıyor. Bu kendine yaramış gibi görünüyor ama siyasetin etiği açısından doğru olmadığı kanaatindeyim. Ayrıca her ne kadar Rutte merkez sağın temsilcisi olarak görünmese bile başarısını popülist davranışa borçlu bence. ”

Veyis GÜNGÖR: “11 Mart’ta başlayıp 12 Mart’a kadar devam eden bazı olaylar hem Hollanda siyasi tarihi açısından hem de Türkiye- Hollanda ilişkisi açısından kara bir leke olarak kaydedilecek. Hollanda’da beklenmedik bir olay oldu. 15 Mart seçimlerine de bu durum yansıdı. Bu durumdan en çok faydalanan Rutte oldu. Türkiye Hollanda’da ki seçimlere duyarsız kalmadı. Genel anlamda sonuçlardan biz siyasi katılım olarak çok memnun olduk.  Türklerin çoğu oyu Tunahan Kuzu’nun liderliğindeki Denk Partisi’ne toplandı.“

Derleyen: Sinem DOĞUKUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder